Komvux och lärlingsutbildning

Fyll på med kunskap eller lär dig ett arbete genom praktiskt arbete

Lärlingsutbildning riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Det är en arbetsplatsförlagd yrkesutbildning som ger dig en stabil grund att stå på inför kommande yrkesliv. På komvux har du chansen att fylla på med kunskap där det fattas, eller ta dig an helt nya ämnen som du inte trodde att du skulle brinna för.

Mer information

Ring oss direkt på 010-43 44 000 eller mejla oss.

Mejla oss

Se alla Komvux Lärlingsutbildningar

Till Komvux lärlingsutbildningar

Se alla Komvux Klassrumsutbildningar

Till Komvux klassrumsutbildningar

Våra ämnesområden:


Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Det är en arbetsplatsförlagd yrkesutbildning som ger dig en stabil grund att stå på inför kommande yrkesliv.

Den största delen av utbildningen genomförs på en lärlingsplats där du har en yrkesverksam handledare. Under din lärlingstid kan du skapa värdefulla kontakter med många tänkbara arbetsgivare inför framtiden.

Komvux

Astars komvuxutbildningar genomförs på uppdrag av kommunen. Innehåll, kunskapsmål och betygskriterier är fastställda av skolverket och bygger på att du tar ett stort eget ansvar för dina studier.

Du kan välja om du vill läsa på hel- eller halvtid, dag- eller kvällstid, eller kanske på distans. Du väljer de kurser du vill och hur du vill kombinera dem.

För vuxna finns lärlingsutbildningar inom en mängd yrken, till exempel som restaurangkock, storkökskock, bagare och konditor, bartender, barista och servitör, chark- och deliexpedit, plåtslagare, svetsare, CNC-operatör, butikssäljare, lagerarbetare och många fler. På respektive ortssida kan du läsa vilken utbildning vi erbjuder just där.
För vuxna finns komvuxutbildningar inom en mängd yrken, till exempel som restaurangkock, storkökskock, bagare och konditor, bartender, barista och servitör, chark- och deliexpedit, plåtslagare, svetsare, CNC-operatör, butikssäljare och lagerarbetare och många fler. På respektive ortssida kan du läsa vilka utbildning vi erbjuder just där.

Vanliga frågor

När är jag behörig att söka Komvux?

Från och med 1 juli det år du fyller 20 år eller när du fått ett slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan.

Kan jag validera mina kunskaper?

Självklart! Vi tar alltid vara på våra studerandes tidigare kunskaper och erfarenheter. Detta kan du prata med din lärare om när ni upprättar din individuella studieplan.

Kan jag arbeta halvtid då jag studerar hos er?

Det ser väldigt olika ut. En heltidsutbildning kräver ett stort engagemang och du ska räkna med att dina studier skall bedrivas på heltid. Många arbetar dock extra vid sidan av studierna på lediga tider. Studerar du på halvtid kan du mycket väl arbeta på halvtid.

Hur ansöker jag till Komvux?

Du ansöker till kurser och utbildningar via vuxenutbildningen i den hemkommun där du är folkbokförd. Det är alltid din hemkommun som avgör om du blir beviljad att gå en komvuxutbildning eller inte. Även om din hemkommun inte har avtal med oss, kan de ibland bevilja ansökningar till oss.

Finns det någon studiefinansiering (CSN) för studier via Komvux?

När du studerar via Komvux kan du få studiemedel från CSN. Möjligheten till detta finns från och med hösten det år du fyller 20. Du ansöker om bidrag och lån på www.csn.se

Finns det någon sista ansökningsdag?

Ja, i normalfallet finns det en sista ansökningsdag. Vuxenutbildningen i din kommun har detaljerad info om ansökningsdagar.

Vad händer om jag missar uppropet?

Då kontaktar du oss så hjälper vi till att lösa det!

Vilka förkunskaper krävs om jag vill studera på Astar?

Eftersom det ser väldigt olika ut har vi samlat den informationen under respektive utbildningssida här på webben.

Hur många gymnasiepoäng läser jag under en termin?

Det är individuellt men en riktlinje är att en heltidsutbildning är 20-25 poäng i veckan vilket motsvarar 400-500 poäng per termin.

Om min kommun inte finns med?

Vänd dig till din hemkommun och tala om vilken utbildning du vill läsa hos oss så kan det finnas möjlighet att kommunen kan bevilja din utbildning via någon av våra övriga avtalskommuner.

Kan jag studera på Komvux även om min hemkommun säger nej?

I dagsläget är det din hemkommun som finansierar utbildningen vilket gör att deras beslut är gällande.

Var beställer jag min kurslitteratur?

Det enklaste är att beställa via någon av nätbokhandlarna. I vissa utbildningar behövs särskild kurslitteratur som du i dessa fall får djupare information om då du börjar utbildningen.

Ingår praktik i utbildningarna?

I de allra flesta fall, ja.

Kostar komvuxutbildning något?

Undervisningen är kostnadsfri men kurslitteratur betalas av kursdeltagaren. För vissa yrkesinriktade kurser tillkommer kostnad för skyddskläder samt visst kursmaterial.